Dansk multicenterstudie om fælles beslutningstagning med brystkræftpatienter i rampelyset på ESTRO

Hvordan påvirker fælles beslutningstagning brystkræftpatienters inddragelse, livskvalitet og frygt for tilbagefald i forbindelse med strålebehandling? Det er nogle af emnerne for Stine Rauf Søndergaards forskning og et netop afsluttet randomiseret DBCG-studie, som har fået plads ved ESTRO-konferencen i Wien.

Værktøj til fælles beslutningstagning særligt udviklet til brystkræftpatienter, der tilbydes adjuverende strålebehandling. Foto: Stine Rauff Søndergaard
Værktøj til fælles beslutningstagning særligt udviklet til brystkræftpatienter, der tilbydes adjuverende strålebehandling. Foto: Stine Rauff Søndergaard

Stine Rauff Søndergaard er læge og ph.d.-studerende ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus. På ESTRO kommer hun til at dele danske erfaringer med fælles beslutningstagning på den helt store europæiske scene for stråleterapien. Stine Rauff Søndergaard er PI på et randomiseret multicenterstudie (DBCG RT SDM Trial), som har indsamlet evidens for implementeringen af fælles beslutningstagning for danske brystkræftpatienter.

I samarbejde mellem Center for Fælles Beslutningstagning på Vejle Sygehus, DBCG’s Radioterapiudvalg og patientrepræsentanter er et generisk beslutningsstøtteværktøj blevet tilpasset til at understøtte fælles beslutningstagning om adjuverende strålebehandling.

Beslutningsstøtteværktøjet, også kaldet beslutningshjælperen, består af illustrative kort og tekst, ligesom der er udviklet både deltagerinformation i forhold til det randomiserede studie og særlige forberedelseskort til fagfolk. Hovedformålet i studiet var at undersøge hvorvidt beslutningshjælperen påvirker patienternes selvrapporterede oplevelse af medinddragelse i beslutningen om behandlingen.

”Vi er rigtig gode til kassetænkning i sundhedsvæsenet. Mange kræftpatienter siger, at kræftbehandlingen føles som et tog, der bare drøner afsted. Men mennesker er forskellige og har vidt forskellige holdninger, præferencer og livsvilkår. Derfor skal vi som læger tænke ud over kasserne og se på det enkelte menneske og hvad han eller hun reelt ønsker sig i forhold til behandling. Det er både et krav i Kræftplan IV og et etisk imperativ.
Derfor var der, i tråd med DBCG’s tradition for evidensbaseret tilgang til vores arbejde med patienterne, behov for dette randomiserede, multicenter studie til at belyse om brug af en Beslutningshjælper rent faktisk gavner patientinddragelsen,” fortæller Stine Rauff Søndergaard.

678 patienter bringer ny viden om virkningen af fælles beslutningstagning

Læger fra fire stråleterapiklinikker blev randomiseret til enten at fortsætte deres sædvanlige praksis i forhold til oplysning om behandlingen eller til at få en kort introduktion til fælles beslutningstagning ud fra det særligt udviklede beslutningsstøtteværktøj. De 678 inkluderede patienter fra Odense, Vejle, Aarhus og Aalborg var kandidater til adjuverende strålebehandling efter brystbevarende operation.

Det omfattende studie ser blandt andet på effekten af beslutningsstøtteværktøjet og den heraf følgende praksis på oplevelsen af fælles beslutningstagning hos både patient og læge, eventuel fortrydelse efter beslutningen, frygt for tilbagefald, patientens viden om strålebehandling samt oplevede livskvalitet. Det er således en betydelig mængde data, der danner grundlag for at belyse fælles beslutningstagning både fra patienternes og fagpersonernes perspektiv.


”Vi målte på patientinddragelsen på flere måder – med tre spørgeskemaer til patienterne og ét til lægerne. På alle disse spørgeskemaer fandt vi signifikant mere patientinddragelse blandt de patienter, hvor Beslutningshjælperen blev brugt end i kontrolgruppen. Desuden gjorde brug af Beslutningshjælperen patienterne mindre i tvivl om beslutningen – alt dette uden at patienterne blev mere bange for tilbagefald. Jeg er faktisk overrasket over hvor markant den positive effekt af Beslutningshjælperen var, fordi lægerne, der brugte Beslutningshjælperen i studiet, kun blev undervist i fælles beslutningstagning og Beslutningshjælperen i 30 minutter. Så det er virkelig sejt, at de fangede det så hurtigt og har kunnet bruge Beslutningshjælperen på en god måde.

Du kan høre Stine Rauf Søndergaard præsentere resultaterne på ESTRO den 15. maj 2023 kl. 10.30- 11.30.

Jeg håber, at den evidens, som studiet bidrager med, kan komme alle danske kræftpatienter til gavn. I første omgang ved at denne Beslutningshjælper forhåbentligt kan blive national standard i konsultationer om forebyggende helbrystbestråling efter tidlig brystkræft uden spredning til lymfeknuderne,” siger Stine Rauff Søndergaard.

Fakta