Kliniske studier

DACG forskning

I DACG er der iværksat en række forskningsprojekter, som skal være med til at forbedre behandlingen af denne sjældne kræftsygdom. DACG samarbejder med internationale kollegaer om nuværende og kommende projekter, og i 2018 blev der med støtte fra DCCC og Kræftens Bekæmpelse afholdt det første Nordiske Symposium om Anal Cancer i Aarhus.

 

PLAN-A

I PLAN-A studiet indsamles der detaljerede oplysninger om strålebehandlingen, bivirkninger og effekt hos patienter der modtager kemo-stråleterapi for anal cancer i Danmark. Resultaterne skal anvendes til at tilrettelægge en mere skræddersyet strålebehandling af den enkelte. Der bliver desuden undersøgt, om det kan blive muligt at anvende f.eks. protonterapi til anal cancer i fremtiden. 

Samtidig indsamles blodprøver til en biobank for at kunne analysere såkaldte biomarkører for effekt og bivirkninger af behandlinger. Et eksempel på laboratorie analyse af prøverne er måling af HPV og cirkulerende frit DNA i blodet.

Flere detaljer om forskningsprojekter vil løbende blive tilgængelige på www.NOAC.dk og den kommende hjemmeside for DACG.

 

Har du lyst til at vide mere om den forskning, som foregår i DCCC Stråleterapi  inden for analkræft, kan du også læse videre på den engelske del af hjemmesiden her