Prostatakræft

Hvad er prostatakræft?

Prostatakræft er en hyppig kræftform hos mænd. Den ses dog sjældent hos mænd under 50 år. Prostatakræft er en ondartet knude i prostata, der er placeret lige under urinblæren hos mænd. Kræften opstår i protatas kirtler, som producerer sædvæske. 

Figur 2. Skitse af det mandlige bækken set fra siden. Den lilla farve på skitsen angiver prostata.

 

Symptomer

Har man udviklet prostatakræft, er der oftest ingen symptomer til at starte med. Hos langt størstedelen af mænd udvikler prostatakræft sig nemlig langsomt. Derfor kan det tage flere årtier, før kræftknuden begynder at give symptomer eller spreder sig. I mange tilfælde er prostatakræft en ufarlig tilstand. Dog er den i andre tilfælde en meget aggressiv kræftsygdom, som har evne til at sprede sig. Der er sjældent nogle særlige symptomer forbundet med afgrænset og helbredelig prostatakræft. Symptomer på kræft i prostata kan dog være hyppig vandladning, slap stråle, nedsat mængde sæd, blod i sæd og impotens. Hyppig vandladning og slap stråle er dog almindelige symptomer hos ældre mænd. Der vil opstå smerter, hvis sygdommen spreder sig til knoglerne. 

 

Diagnostik og behandling

I disse år foregår en væsentlig udvikling indenfor diagnostik og behandling af patienter med prostatacancer. Avanceret billeddiagnostik med PET/CT skanning og MR skanning giver mulighed for at få deltaljeret viden om patientens udbredning af prostatakræft, der kan anvendes til at tilrettelægge en optimal behandlingsstrategi. Tilsvarende vil avancerede behandlingsmetoder som stereotaktisk (højpræcision) strålebehandling, brachyterapi (indvendig strålebehandling) og partikelstråling åbne muligheden for mere målrettet behandling af patienter med nydiagnosticeret prostatakræft, tilbagefald af prostatakræft eller patienter med begrænset spredning af prostatakræft (oligometastatisk sygdom).  For at kunne ændre den nuværende praksis frem mod mere højteknologiske behandlingsmuligheder, er der brug for mere viden om behandlingseffekt, bivirkninger og recidiv mønster hos tidligere strålebehandlede patienter med prostatakræft.

Figur 3. PSMA PET/CT skanning  af prostatakræft patient med metastase i lymfeknude i bækkenet (pil).

Årsager til prostatakræft

Årsagen til prostatakræft er stadig ukendt. Dog øger den vestlige livsstil risikoen for at udvikle prostatakræft. Dette indebærer rødt kød, animalsk fedt samt begrænset fysisk aktivitet. 

Statistik

Der ses omkring 4464 nye tilfælde årligt i Danmark og 1178 dødsfald årligt. Sygdommen rammer primært mænd med alder over 65 år, men opstår hos nogle få allerede fra 40 års alderen. Antallet af nye tilfælde per år er steget væsentlig. Dette skyldes hovedsagligt, at man er blevet bedre til at opspore sygdommen.

 

Figur 1. Nye tilfælde og dødelighed af prostata kræft i Danmark.
Kilde: NORDCAN

Formål med forskningsprogrammet

Vi ønsker at kortlægge behandlingseffekten, recidiv mønsteret og bivirkningerne hos prostatakræft patienter, der har modtaget strålebehandling. Projektet vil endvidere undersøge værdien af eksperimentel strålebehandling hos prostatakræft patienter.

Læs mere om de kliniske studier, der er i gang inden for stråleterapi til prostatakræft.

Har du lyst til at vide mere om forskningen inden for prostatakræft, kan du læse videre på vores engelske del af hjemmesiden her