Planlægning af strålebehandling

Det kræver stor præcision at levere strålebehandlingen, da man ønsker at ramme kræftsvulsten og undgå at beskadige det omkringliggende raske væv. Derfor er det vigtigt, at patienten ligger på den samme måde ved hver behandling, for derved at sikre den korrekte dosis stråler og at strålerne rammer præcis, hvor de skal. I planlægningsfasen vil man foretage en planlægnings CT-scanning. På denne scanning kan man se kræftsvulsten samt omkringliggende væv og derudfra laves en stråleplan af læger og fysikere. Nogle patienter vil også blive MR-scannet eller PET/CT-scannet i forbindelse med planlægningen afhængig af hvor tumoren er lokaliseret.

I nogle tilfælde skal der laves specielle masker eller forme, der bruges ved behandlingen, for at sikre at patienten ligger på samme måde ved hver behandling. I andre tilfælde er det nok at lave markeringer på huden, som kan vise hvordan patienten skal ligge under behandlingen. Ved de fleste behandlinger laves der umiddelbart inden behandlingen en CT-scanning mens patienten ligger på lejet, denne kan så sammenlignes med planlægnings CT-scanningen, hvilket er en yderligere kontrol for om patienten ligger korrekt på lejet i forhold til den planlagte strålebehandling.

Herunder kan du se en film fra Odense Universitetshospital, der fortæller om nogle af de scanninger, der laves i forbindelse med planlægning af strålebehandling.