Kræft i lever og galdeblære (IP8)

Formålet med studiet er, overordnet set, at forbedre strålebehandlingen af lever tumorer for alle danske patienter.

Det er velkendt, at strålebehandling kan skabe alvorlige og uacceptable bivirkninger. Ved såkaldt stereotaktisk strålebehandling, hvor der gives en meget høj dosis på få gange, er præcisionen af strålebehandlingen vigtig. I leverområdet er der stor intern bevægelse, og det kan være vanskeligt at forudse både bevægelsen af tumor og de normale organer som fx tarmen. Det er derfor nødvendigt at udvikle metoder til at håndtere bevægelserne under behandling.

En anden udfordring er, at leveren tåler strålebehandlingen dårligt, og at dosis til det normale levervæv derfor skal holdes så lav som muligt. Med proton bestråling kan dosis til leveren reduceres markant samtidig med, at den samme høje dosis til tumor opretholdes. I dette studie vil vi udvikle forskellige metoder til at kontrollere bevægelsen og præcisionen af strålebehandlingen og dermed forhåbentlig mindske bivirkningerne.

Har du lyst til at vide mere om forskningen inden for kræft i level og galdeblære, kan du læse videre på vores engelske del af hjemmesiden her.