En national undersøgelse af sikkerheden af dosislevering i dagligt adapterede behandlingsworkflows på MR-Linacs

Ph.d. stud. Signe Winther Hasler, Odense Universitetshospital.

Strålebehandling af kræftpatienter forløber over flere uger med daglige strålefraktioner. Det er vigtigt at tilpasse stråleområdet til kræftknuden ved forberedelse af behandlingen, og at tilpasse behandlingen ved ændring af kræftknuden undervejs i behandlingsforløbet.

Ved at kunne udpege kræftknuden præcist er det muligt at bestråle et mindre område og dermed mindske bivirkningerne.

Ved kræft i underlivet, f.eks. blærehalskirtlen eller bugspytkirtlen, er det svært at bestemme nøjagtigt hvor kræftknuden ligger forud for hver strålefraktion. Usikkerheden skyldes at det er svært at se forskel på kræftvævet og det normale væv med de skanningsbilleder (CBCT billeder), der anvendes på strålebehandlingsapparaterne i dag. Ved brug af Magnetisk Resonans billeder (MR) kan man mere tydeligt se kræftområdet. MR billeder giver også information om kræftknudens biologi. MR billeder lider dog under geometrisk unøjagtighed, som der skal tages højde for under planlægningen og leveringen af behandlingen. I dette projekt undersøger den geometriske unøjagtighed i MR billederne, mulige korrektionsmuligheder samt potentiel indflydelse på behandlingen.

Odense Universitetshospital (OUH) har som det første sted i Danmark og et af de første steder i verden fornyligt påbegyndt behandling med en såkaldt MR-linac. En MR-linac er en helt ny teknologi som integrerer et strålebehandlingsapparat med en MR skanner. Dette bringer stråleterapien på OUH helt i front når det gælder præcision og patient-tilpassede behandlinger. På Rigshospitalet (RH) og Herlev Hospital (HH) er behandlinger med MR-linac netop startet.

I dette projekt har vi startet et samarbejde mellem MR-linac centrene i Danmark til at sikre den bedste kliniske udnyttelse og sikkerhed i levering af strålebehandling med denne nye teknologi. Dette skal også sikre at det bliver muligt at lave fælles undersøgelser af hvilke kræftdiagnoser der har størst gavn af at blive behandlet med MR-linac. Konkret vil vi undersøge om det også i praksis er muligt at omsætte den markant forbedrede billedkvalitet, til en øget præcision i leveringen af den samlede strålebehandling til patienten med MR-linac, når behandlingen tilpasses dagligt. Dette kan komme fremtidige kræftpatienter til gode.

Læs Signes statusrapport for projektet fra november 2020 HER (på engelsk).

  • Signe Winther Hasler

    PhD student