Ny artikel ude nu: For første gang er der på patienter lavet dosisberegning på tumorer, der bevæger sig under strålebehandling.
Den Aarhusianske ph.d.-studerende Simon Skouboe har netop udgivet en ny artikel i tidsskriftet Radiotherapy and Oncology. Tilbage i April 2019 vandt han en pris for sit abstrakt af netop projektet bag den artikel, som nu er udkommet. Prisen blev uddelt til ESTRO 38 kongressen i Milano, Italien, som husede mere end 5000 deltagere.
"First clinical real-time motion-including tumor dose reconstruction during radiotherapy delivery"
Simon Skouboe har netop udgivet en artikel med overskriften, der oversat til dansk lyder: Første kliniske dosisberegning til tumorer der bevæger sig under strålebehandling for kræft.
Han så, at der var en mangel på kvalitetssikring under strålebehandlinger med stor tumorbevægelse. Som en mulig løsning herpå, beregner han i sit ph.d. projekt den faktisk leverede stråledosis under selve bestrålingen og tager bevægelsen af tumoren i betragtning i dosisberegningerne. Det gøres ved udviklingen af et program kaldet DoseTracker, som startede under en af hans vejlederes, Thomas Ravkildes, ph.d.-projekt. Simon har videreudviklet programmet, og kombineret det med et andet computerprogram, som kan lokalisere tumorens position under aktiv strålebehandling. Dette andet program blev udviklet af tidligere ph.d. studerene Jenny Bertholet. Artiklen er således skrevet af forskere fra Aarhus Universitetshospital og DCCC Stråleterapi.
Læs hele den danske lægmandsbeskrivelse af artiklen her, eller gå til PubMed for at finde det engelske abstract.
Simon Skouboe er uddannet fysiker på Aarhus Universitet, med en kandidatgrad i fysik fra Institut for Fysik og Astronomi på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Han skrev sit speciale om strålebehandling i medicinsk fysik på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og under sin specialeskrivning foreslog Simons hovedvejleder, at fortsætte denne forskning som et ph.d.-studium. Det takkede Simon ja til.
Han er nu indskrevet på Det Sundhedsvidenskabelige fakultet og ansat på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Han afleverer sin ph.d.-afhandling d. 31. oktober 2019, og forsvarer den d. 16. januar 2020.
ESTRO-JACK FOWLER – University of Wisconsin Award
Hvert år uddeles Jack Fowler – University of Wisconsin prisen til det bedste abstrakt indsendt af en junior-forsker, der arbejder inden for felterne
- Radiobiologi
- Strålefysik
- Stråleonkologi
- Stråleteknologi.
Prisen uddeles på ESTRO hvert andet år, og vinderen modtager en pris på 1000 Euro. I 2019 var det altså Simon Skouboe, som kunne tage Jack Fowler prisen med hjem.
Jack Fowler levede fra 1925 til 2016, og blev dermed 91 år gammel. Han er anset som værende en af grundlæggerne af moderne radiobiologi, og hans arbejde var blandt andet med til at bygge bro mellem radiobiologi og klinisk strålefysik.
Du kan læse mere om hvem Jack Fowler var, og hvorfor det i dag kan lade sig gøre at modtage en pris i hans navn på University of Wisconsin News.
Hvad er Estro?
ESTRO er en forkortelse for European Society for Radiotherapy & Oncology. Det er en non-profit, videnskabelig organisation, som blev stiftet i 1980, og har tæt på 7000 medlemmer i og uden for Europa.
ESTRO har en mission om at fremme innovation, forskning og formidling af videnskab. Det vil de gøre gennem kongresser, møder, publikationer og kurser verden over.
ESTRO 41 kommer til København
Vi kunne i juni 2019 annoncere, at ESTRO 41 kongressen i 2022 kommer til at foregå her i Danmark, nemlig i Bella Centeret i København. Det er en utrolig stor ære for Danmark at få lov til at være værter for en verdenskendt kongres som denne, og en fantastisk mulighed for landet til at vise, hvordan vi formår at samarbejde nationalt om strålebehandling her i landet.