Åbningen af Dansk Center for Partikelterapi

Torsdag var en stor dag for dansk kræftbehandling og -forskning; her bød Aarhus nemlig officielt det nye Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) velkommen, efter at det har været undervejs i 8 år.

Tidligere har danske kræftpatienter med behov for partikelterapi været nødsaget til at søge udenlands for at få behandling. Dette er ikke længere tilfældet - nu kan de nemlig få den nødvendige behandling i Aarhus på det nye Dansk Center for Partikelterapi.

Centeret, som er placeret på Aarhus Universitetshospital, er nationalt og skal behandle patienter fra hele landet, og ambitionerne for centeret er ikke små; de vil være et af verdens førende centre inden for behandling af kræft med partikelterapi. Disse skal realiseres ved et stærkt både nationalt og internationalt samarbejde på flere niveauer.

AUH: Lars Lykke indviede partikelterapien

 



Da det nye Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital torsdag blev indviet, stod både Statsminister Lars Løkke Rasmussen, chef for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, lægefaglig direktør på AUH Claus Thomsen og formand for A.P. Møller fonden Ane Uggla på talerstolen.

Det er ikke hver dag, at man får muligheden for at komme tæt på det store partikelanlæg, men det havde deltagerne til åbningen af anlægget, som indeholder hele tre behandlingsrum, og hvor de første patienter allerede har påbegyndt behandling.

Når centeret når fuld kapacitet forventes det at kunne behandle mere end 1000 patienter årligt”, fortæller forskningsleder Cai Grau.

 

Behandlingen med partikelterapi er mere skånsom for kroppen end andre former for strålebehandling, da den nye teknologi gør, at strålerne rammer kræftknuden mere præcist, og dermed giver færre bivirkninger. Det har stor betydning for især behandlingen af kræftramte børn, da det reducerer risikoen for at udvikle kræft som følge af strålebehandling senere i livet væsentligt. Voksne med tumorer, der er placeret tæt på følsomme organer, vil også få gavn af behandlingen ligesom de vil opleve at de får færre senfølger. Du kan læse mere om strålebehandling her på siden

 



Centeret har kostet omkring 800 millioner kroner at bygge, og er blandt andet finansieret af støtte fra regeringen samt et stort beløb fra A.P. Møller Fonden. 

Læs A.P. Møller Fondens historie om centeret her

 

Vil du vide mere om hvad Dansk Center for Partikelterapi er, kan du læse videre på AUHs hjemmeside

 

Indvielsen fandt sted torsdag den 28. februar 2019.