November 2019: MR-Linac

I november 2019 er månedens fokus MR-Linac. På denne side har vi samlet alt vores indhold fra vores online medier, så du let kan danne dig et overblik over MR-Linac.

MR-Linac er en ny type strålekanon, som kombinerer en MR-scanner og en lineær accelerator i én maskine. Med denne måneds fokus på emnet, vil vi blandt andet oplyse om fordelene ved at bruge MR-Linac. Derudover kommer vi ind på, hvordan scanneren er blevet inkorporeret i to ph.d.-projekter hos DCCC Stråleterapi. 

Hjemmeside

På vores hjemmeside, under fanen Nyheder, har vi i denne måned haft fat i to af DCCC Stråleterapis ph.d.-studerende, som benytter sig af MR-Linac i deres ph.d.-projekter. 

Indlæg af ph.d.-studerende, Pia Krause Møller

Pia Krause Møller har de seneste 5 år været ansat som klinisk sygeplejespecialist i strålebehandlingen i Odense. Den 1. februar 2019 blev hun indskrevet på ph.d.-skolen. 

I forbindelse med månedens fokus på MR-Linac, har Pia skrevet et indlæg til hjemmesiden. Her kommer hun blandt andet ind på de bagvedliggende tanker omkring sit ph.d.-projekt. 

Har du lyst til at læse Pias indlæg: "Livet som ph.d.-studerende ved Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, så tryk HER.

Indlæg af ph.d.-studerende, Mette Felter

Mette Felter har igennem flere år arbejdet som speciallæge på Herlev Hospital, hvor hun primært har behandlet patienter med tyktarmskræft, endetarmskræft og analkræft. 

Mette er en ud af flere ph.d.-studerende koblet på OLIGO-projektet. I hendes indlæg på hjemmesiden kommer Mette blandt andet ind på sit ph.d.-forløb. 

Har du lyst til at læse Mettes indlæg: "Livet som ph.d.-studerende ved Onkologisk Afdeling på Herlev Hospital", så tryk HER.

Linkedin

På vores LinkedIn profil, DCCC Stråleterapi, har vi i forbindelse med månedens fokus på MR-Linac delt en video fra Odense Universitetshospital. I videoen har man mulighed for at se, hvordan en strålebehandling ved MR-Linac foregår. 

Derudover har vi henvist til vores to indlæg på hjemmesiden med ph.d.-studerende Pia Krause Møller og Mette Felter. 

Video fra Odense Universitetshospital

I november måned sætter vi et ekstra fokus på MR-Linac.

MR-Linac kombinerer en MR-scanner og en lineær accelerator i en maskine. På denne måde kan man tage billeder fra patientens indre samtidig med, at strålebehandlingen gives.

Med en MR-Linac kan man derfor med stor nøjagtighed se, hvor strålerne skal gives, idet man kan se, hvor tumoren er, mens der gives stråling. Samtidig kan vævet omkring stråleområdet også ses, så man på denne måde skåner det bedst muligt.

Er du interesseret i at vide, hvordan en strålebehandling ved MR-Linac foregår? Se videoen nedenfor fra Odense Universitetshospital.

Månedens fokus kører på tværs af vores digitale medier. Har du derfor lyst til at lære mere om, hvad MR-Linac er, hvor behandlingen bliver tilbudt henne i Danmark og hvad fordelene er? Så hop over på vores Twitter profil @DCCC_RT.

Videoen finder du HER

Indlæg med ph.d.-studerende, Pia Krause Møller

Så er der spændende læsning fra ph.d.-studerende og klinisk sygeplejespecialist, Pia Krause Møller, i forbindelse med månedens fokus: MR-Linac.

Inde på vores hjemmeside, straaleterapi.dk, fortæller Pia Krause Møller om sit ph.d.-projekt og de bagvedliggende tanker. Ph.d.-projektet skal skabe ny viden om patienternes symptomer ved behandling for kræft i bækkenet med MR-guidet strålebehandling.

Ph.d.-studiet har titlen: PRO-MR-linac - Systematiske patient-rapporterede symptomer (PRO) under MR-guidet strålebehandling mod bækkenet. Er du nysgerrig? Læs det spændende indlæg HER.

Indlæg med ph.d.-studerende, Mette Felter 

Vi afslutter denne måneds fokus på MR-Linac med et indlæg af ph.d.-studerende og læge, Mette Felter. Mette er en ud af flere ph.d.-studerende, som er koblet på OLIGO-projektet.

På vores hjemmeside har vi netop udgivet Mettes indlæg, hvor hun fortæller om sit ph.d.-projekt, forløbet samt tankerne bag projektet.

Læs det spændende indlæg inde på vores hjemmeside.

Twitter

På vores Twitter profil, @DCCC_RT, har vi løbet af november udgivet facts omkring MR-Linac. Du kan læse november måneds facts her. 

Fact #1

The first fact of the month clarifies what MR-Linac is and where the treatment is offered in Denmark.

If you have some knowledge or experience with MR Linac that you would like to share with us, then please feel free to do so. 

Fact #2

There is a great advantage of using an MR-Linac. Read fact number 2 to find out what it is.

Fact #3

As you might have noticed, we have an enhanced focus on MRLinac this month. The 3rd fact is here!

Fact #4

How many patients have been treated with MR-Linac so far in Denmark? And when did treatment with MR Linac become available?

If you cannot answer these questions, fact number 4 is here for you!

Fact #5

Now, we have reached the fifth fact of the month.

Remember that if you have any knowledge or experience with MR-Linac, then please feel free to share it with us!

Fact #6

You do not want to miss out on this MR-Linac knowledge in fact number 6!

Fact #7

Our final fact about MR-Linac is ready for you. This is fact number 7.

Feel free to share your thoughts with us.

Fact #8

We have a little surprise for you - a bonus fact on MR-Linac.